Northern Delight
Northern Delight verzorgt catering voor kleine en grotere gezelschappen.
Hier deel ik mijn lekkerste recepten!
Blauwe bosbessen-roomijs Door Ingrid Geel Nilsson

Dit is een recept voor een echte Zweedse roomijs van blauwe bosbessen. Je kan natuurlijk ook gekweekte blauwe bessen gebruiken die je makkelijk in de supermarkt kan vinden. In dit recept heb ik drie verschillende bereidingen van de bessen gemaakt; gedroogd, puree en jam. Je kan natuurlijk het recept makkelijker maken door gedroogde bessen en jam te kopen en alleen de puree zelf maken. De ijs kan natuurlijk ook zonder gedroogde bessen, ze zijn niet altijd zo makkelijk te vinden in de winkels.

400 g blauwe bessen
– 130 g voor drogen
– 135 g voor puree
– 135 g voor jam

60 g geleisuiker

250 ml melk
1 vanillestok
75 g suiker
2 eieren
375 ml slagroom
ev. 2 el alcohol (bv. blauwe bessenlikeur)

  1. Het drogen: Zet de oven op 85° C en doe 130 g blauwe bessen op een bakplaat bekleed met bakpapier in de oven. Laat de bessen drogen voor 4-5 uur, afhankelijk van grote, tot dat de bessen ongeveer voor 50% gekrompen zijn.
  2. Voor de puree: Doe 135 g blauw bessen in een steelpan met 1 el water. Breng de bessen op laag vuur aan de kook. Laat ze rustig voor een paar minuten koken tot dat ze een soort puree geworden zijn.
  3. Doe de blauwe bessenpuree door een zeef om de schillen te verwijderen. Laat afkoelen.
  4. Voor de jam: Doe de laatste 135 g blauwe bessen in een steelpan samen met de geleisuiker en 1 el water. Breng rustig aan de kook en kook de jam voor ongeveer 5 minuten. Laat afkoelen.
  5. Het ijs maken: Schraap de merg van de vanillestok uit en voeg merg en stok aan de melk toe in een steelpan.
  6. Breng de melk aan de kook en laat daarna van de vuur af eventjes trekken. Haal de vanillestok eruit.
  7. Doe de suiker en eieren in een kom. Klop de mengsel schuimig.
  8. Voeg al kloppend de melk bij het suiker/eimengsel toe.
  9. Doe het melk/suiker/eimengsel terug in de steelpan.
  10. Verwarmen rustig, al roerend met een houten pollepel tot dat het mengsel dikker wordt, als een vanillesaus. Blijf er bij en kijk uit voor aanbranden en schiften van het mengsel.
  11. Schenk het mengsel in een schone kom, voeg al kloppend de slagroom en gezeefde blauwe bessenpuree toe en laat goed afkoelen.
  12. Als het mengsel afgekoeld is laat het verder helemaal koud worden in de koelkast. Dit kan ook heel goed over nacht.
  13. Koel het mengsel nog kort in de diepvries.
  14. Meng de gedroogde blauwe bessen door het mengsel.
  15. Voeg eventueel 2 el alcohol toe. Dit maakt dat het ijs iets makkelijke te scheppen is na het invriezen.
  16. Draai het mengsel in een ijsmachine. Voeg op het eind de blauwe bosbessenjam toe. Meng de jam niet helemaal egaal door de massa maar laat het een beetje grof gemengd worden 🙂
  17. Als je geen ijsmachine hebt kan je het mengsel ook stilstaand laten invriezen. Het is dan handig om een paar keer in het ijs te roeren tijdens het invriezen.
  18. Eet smakelijk!
Lekkers delen met jouw vrienden...Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Facebook
One thought on “Blauwe bosbessen-roomijs

Comments are closed.