Northern Delight
Northern Delight verzorgt catering voor kleine en grotere gezelschappen.
Hier deel ik mijn lekkerste recepten!
Saffraan-sinaasappelkrans Door Ingrid Geel Nilsson

Dit is een heerlijke, smeuïge saffraankrans met smaak van amandel en sinaasappel. Perfect als je graag koffiebrood met saffraan wilt maken maar misschien de gewone saffraanbroodjes (lussekatter) niet zo lekker vindt!

Saffraan-sinaasappelkransSaffraankrans - vierkant
50 g boter
250 ml melk
21 g verse gist (halve pak)
60 g suiker
125 g kwark
0,5 g saffraan, fijngemaakt in een vijzel
1/4 tl zout
ca 480 g tarwebloem

vulling:
150 g geraspte amandelspijs
75 g boter op kamertemperatuur
rasp van 1 sinaasappel
2 el sinaasappelsap

garnering:
1 ei, opgeklopt, voor het bestrijken van de krans
rozijnen
parelsuiker en/of amandelschaafsel

  1. Laat de boter smelten in een steelpan en voeg de melk toe. Laat het lauwwarm worden, ca 37 graden.
  2. Verkruimel de verse gist in een kom en roer de gist los met een beetje van het lauwwarme melk/botermengsel. Voeg de rest van het melk/botermengsel toe.
  3. Voeg de suiker en kwark toe en roer goed.
  4. Voeg als laatste het zout, saffraan en bijna alle tarwebloem toe. Bewaar wat tarwebloem voor het uitbakken! Bewerk tot een mooi deeg.
  5. Laat het deeg voor ongeveer 30 minuten rijzen op een warme plek.
  6. Kneed het deeg door. Rol het deeg met een deegroller uit tot een rechthoek. Het deeg moet ongeveer 0,5 cm dik zijn. Bestrijk het deeg met het boter/amandelspijsmengsel. Rol het deeg op tot een rol. Leg de rol op een met bakpapier bedekte bakplaat en vorm de rol tot een cirkel. Knip met een schaar openingen in de krans, om en om aan de binnenkant en de buitenkant van krans, zie foto. Stop wat rozijnen in de openingen en laat de krans voor 30 minuten rijzen onder een doek.
  7. Verwarm de oven voor op 220-225˚C.
  8. Bestrijk de krans met opgeklopt ei en bestrooi met parelsuiker en eventueel ook amandelschaafsel. Bak voor 5 minuten. Verlaag daarna de temperatuur tot 200˚C en bak nog 10-15 minuten verder.