Northern Delight
Northern Delight verzorgt catering voor kleine en grotere gezelschappen.
Hier deel ik mijn lekkerste recepten!
mrt
16
Dunbrood (tunnbröd/rieska) uit Lappland Door Ingrid Geel Nilsson

Tunnbröd / rieska zijn platte broden die heel populair zijn in Zweden en Finland. Er is een harde en een zachte versie. Ze werden traditioneel gezien gebakken op een baksteen of in een koekenpan over open vuur.

Oorspronkelijk komt dit soort brood uit het noorden, Lappland. Het werd gebakken van alleen gerst omdat dat het beste groeit in het hoge noorden. Tegenwoordig wordt het brood in Zweden meestal gebakken van een combinatie van rogge- en tarwebloem en in Finland van gerst- en tarwebloem. Het brood wordt vaak op smaak gebracht met anijs, karwij en venkel.

Tunnbröd krijgt zijn typische uiterlijk door dat men vlak voor het bakken ieder brood bewerk met een ‘stekeltjesroller’ (kruskavel). Daardoor wordt het brood over de hele oppervlakte ingeprikt en bolt het niet op tijdens het bakken. Deze kan je in Nederland online kopen bij https://www.qvist.nl/qvist-outdoor-cooking-kruskavel.html Dit gereedschap gebruik je ook bij het bakken van knäckebröd!

Veel succes met bakken!

Zweeds dunbrood (tunnbröd) (15 kleine broodjes) 
35 g boter
350 ml melk
10 g verse gist OF 7 g gedroogde gist
30 g suiker
0,75 el stroop
0,3 tl zout
0,3 tl ammoniumbicarbonaat OF baksoda
0,5 tl venkelzaad
0,5 tl anijszaad
0,5 tl karwijzaad
75 g volkoren tarwemeel
75 g roggemeel
ongeveer 380 g tarwebloem

  1. Smelt de boter in een steelpan en voeg daarna de melk toe. Laat het mengsel 37° C worden, niet warmer.
  2. Verkruimel de gist in een grote kom. Voeg een beetje van de lauwwarme vloeistof toe en los daarmee de gist op. Voeg de suiker, stroop en rest van de vloeistof toe. / Gebruik je gedroogde gist: sla deze stap over en meng de droge gist met de twee soorten meel onder stap 4 en voeg dan ook de boter en melkmengsel, suiker en stroop toe!
  3. Maal de specerijen fijn in een vijzel.
  4. Meng de volkoren tarwemeel, roggemeel, zout, ammoniumbicarbonaat en specerijen in een andere kom. Voeg dit mengsel toe aan het gistmengsel.
  5. Meng goed en voeg daarna bijna alle tarwebloem toe. Bewerk tot een mooi deeg.
  6. Bestrooi het deeg met een beetje bloem en bedek met plastic folie. Plaats de kom op een warme plaats en laat rijzen voor 30 minuten.
  7. Kneed het deeg door en voeg eventueel nog een beetje tarwebloem toe. Deel het deeg op in 15 gelijke stukken.
  8. Rol ieder stuk zeer dun uit op een bebloemde aanrecht. Rol als laatste op ieder kant een keer met de stekeltjesroller (kruskavel) of prik de broden in met een vork.
  9. Bak in een hete, droge koekenpan. Draai het vuur tot gemiddeld. Bak ongeveer 3 minuten op de eerste kant en draai daarna het broodje over en bak nog 1-2 minuten op de andere kant.
  10. Geniet de broodjes warm of afgekoeld. De broden kunnen prima in de diepvries bewaard worden.