Northern Delight
Northern Delight verzorgt catering voor kleine en grotere gezelschappen.
Hier deel ik mijn lekkerste recepten!
Kardemomkoffiebroodjes Door Ingrid Geel Nilsson

Deze koffiebroodjes zijn de broertjes van de bekende “kanelbullar” (kaneelkoffiebroodjes). De laatste jaren is de populariteit van de kardemomkoffiebroodjes sterk toegenomen. Het deeg is anders dan die van de “kanelbullar” en ik vind ze iets houdbaarder qua zachtheid en smaak. Als je de kardemomkoffiebroodjes wilt invriezen kan je beter wachten met het bestrijken met gesmolten boter en bestrooien met kardemomsuiker. Ontdooi de broodjes, verwarm ze 3 minuten in de oven op 150 graden en doe daarna het laatste stap van het recept.

+/- 32 st
Ingrediënten:
400 ml melk
42 g verse gist
4 eidooiers (100 g)
840 g tarwebloem
2 km zout
1 tl kardemom
85 g suiker
200 g boter, op kamertemperatuur, in blokjes

vulling:
85 g suiker
zaadjes van 1 vanillestokje
1,5 tl vanillesuiker
200 g boter, op kamertemperatuur
2 el kardemompitten, fijngestampt in de vijzel of gemalen kardemom

garnering:
gesmolten boter
suiker met gemalen kardemom

  1. Verwarm de oven voor op 215˚C.
  2. Verwarm de melk tot 37˚C.
  3. Verkruimel de gist in een grote kom en voeg de melk toe.
  4. Voeg de eidooiers, suiker, de helft van de tarwebloem en zout toe en meng goed.
  5. Voeg het boter en de rest van de bloem toe. Bewerk tot een deeg.
  6. Laat het deeg rijzen onder een doek voor 30 minuten.
  7. Verdeel het deeg in twee stukken.
  8. Rol een stuk uit tot een rechthoek.
  9. Meng alle ingrediënten voor de vulling.
  10. Verspreid de helft van de vulling over het deeg. Vouw het deeg dubbel. Snij het deeg in 20 brede repen. Draai ieder reep tot een “kringla”. Leg op een met bakpapier bekleden bakplaat.
  11. Herhaal met het tweede stuk deeg.
  12. Laat de koffiebroodjes rijzen voor nog 30 minuten.
  13. Bak de broodjes voor ongeveer 9 minuten. Eventueel plaat draaien na 5 minuten.
  14. Bestrijk de warme broodjes met gesmolten boter en bestrooi met suiker en kardemom.