Northern Delight
Northern Delight verzorgt catering voor kleine en grotere gezelschappen.
Hier deel ik mijn lekkerste recepten!
Krokante appeltaart met rozemarijn Door Ingrid Geel Nilsson

Deze taart is vrij makkelijk te maken, met slechts 5 ingrediënten. Als je een pak bladerdeeg in de diepvries hebt, een grote rozemarijnstruik in de tuin (zoals ik) en een paar appelen dan kan je snel de taart maken. Ik vind de combinatie met verse rozemarijn heel lekker. Dat is net wat anders dan de klassieke combinatie met bv. kaneel en rozijnen.

De taart wordt knapperig door het blind bakken van het deeg. Ik leg je in het recept hieronder uit hoe je dat doet!

 

Ingrediënten

anti-aanbak-vorm van ongeveer 12 x 35 cm

4 plakken roomboter bladerdeeg uit de diepvries
15 g roomboter
3 kleine takken verse rozemarijn
3-4 frisse rood-groene appelen
1-2 el lichtbruine basterdsuiker

voor het serveren: 125 ml slagroom

  1. Haal de bladerdeeg uit de diepvries en laat de plakken ontdooien op de tussenpapieren op het aanrecht.
  2. Verwarm de oven voor op 230 graden.
  3. Doe de roomboter in een kleine steelpan samen met 1 tak rozemarijn. Laat de boter rustig smelten en smaak krijgen van de rozemarijn.
  4. Bestrijk de vorm met een beetje van de gesmolten boter.
  5. Als de bladerdeeg een beetje ontdooid is haal de plakken van het tussenpapier en leg ze met de droge kant naar beneden op het aanrecht. Laat de plakken ongeveer 0.5 cm overlappen zodat je een lange plak bladerdeeg hebt. Druk de overlappende stukken lichtjes aan met bebloemde vingers.
  6. Bekleed de vorm met de bladerdeeg. Snij eventuele overtollige deeg weg. Zorg dat ook de randen bekleed zijn, dit kan ook met repen overtollige deeg.
  7. Prik het deeg in met een vork. Plaats een grote stuk bakpapier bovenop de deeg en vul daarna de vorm op met blindbak-bonen.
  8. Bak de bodem blind voor 10 minuten. Haal de vorm uit de oven en verwijder het bakpapier met de blindbak-bonen. Prik het deeg opnieuw in met de vork.
  9. Bak de bodem nogmaals ongeveer 5 minuten tot dat de hele bodem een goudbruine kleur heeft.
  10. Verlaag de temperatuur van de oven tot 210 graden.
  11. Snij ondertussen de appelen in dunne plakken van ongeveer 3-4 mm dik. Rits de bladeren van de rozemarijntak af. Hak de rozemarijnbladeren fijn.
  12. Plaats de plakken appel in een mooi patroon op de bodem. Bestrijk met de gesmolten boter. Bestrooi met de gehakte rozemarijn. Bestrooi daarna met ongeveer 1 el lichtbruine basterdsuiker.
  13. Bak in de oven 10 tot 15 minuten tot dat de appelen zacht zijn en klein beetje kleur gekregen hebben.
  14. Serveer de appeltaart lauwwarm met lobbig geklopte licht gezoete slagroom!