Dit is een traditionele appeltaart van Zuid-Zweden (Skåne). In Zweden gebruiken we altijd een speciaal soort donker brood voor dit recept maar dat brood, kavring, is niet te krijgen in Nederland. Als je het niet zelf wilt bakken kan je de kavring vervangen door donker roggebrood of ontbijtkoek.
(5 – 6 porties)
200 ml paneermeel
200 ml geraspte kavring (kan vervangen worden door ambachtelijk brood van roggemeel of naturel ontbijtkoek)
100 g boter
50 g bruine basterdsuiker, rietsuiker of muscovado suiker
6 grote vaste appelen, fris-zoet
25 g kristalsuiker
25 ml water
1 kaneelstok
25 g kristalsuiker
1 el gemalen kaneel
boter voor het besmeren van de ovenschaal
100 g boter
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Rasp het brood grof. Meng met de panneermeel.
- Verhit de boter in een koekenpan. Bak het broodkruim en paneermeel tot dat het knapperig en bruin is. Voeg op het eind de bruine suiker toe.
- Schil de appelen, haal het klokhuis eruit en snij de appelen in grove stukken.
- Doe de appelblokjes samen met de kristalsuiker, water en kaneelstok in een steelpan. Kook de appelblokjes zacht maar niet tot moes.
- Beboter een passend ovenschal. Bestrooi de bodem met de gebakken kruimels. Dek met een laag apelblokjes. Herhaal dit nog een keer en eindig met een laag gebakken kruimels. Bestrooi de taart met de kaneelsuiker. Snij plakken van de boter en leg deze bovenop.
- Bak de taart in de oven voor 30 – 45 minuten.